Køb eller leasing

I samfundet anvender vi biler som aldrig før, og det gælder både til persontransport men også til vareudbringning, og der findes ikke andre typer transportmidler, der giver en så fleksibel og effektiv transport som en bil. Biler i Danmark er et brandbeskattet luksus gode, men alligevel vil vi ikke undvære bilerne hverken som privatbiler eller i firmaet til at klare service og varelevering. Tidligere forgik alle bilhandler enten som kontantkøb eller køb på afbetaling, mens det i dag bliver mere og mere almindeligt at lease en bil. På grund af skattereglerne med minimumsbeløbsgrænser, så får man mest udbytte at en leasing, jo dyrere bilen er, så derfor er de gode men dyre luksusbiler som Audi, BMW og Mercedes blandt de mest udbredte leasede biler.

Derfor er leasing populært

Der findes flere årsager til, at leasing af er blevet så udbredt, men hvis man vil beholde en bil i mere end 3-4 år, så er bilkøb stadig den billigste metode at anskaffe en bil på. Men hvis man kun kan overskue de næste 2-3 år ud i fremtiden, så kan leasing af bil være et ideelt valg frem for at købe en bil. Når man leaser en bil, så skal man dels betale en mindre engangsydelse (udbetaling) på bilen og herefter en fast månedlig leasingydelse (lejeudgiften) på bilen. Derved slipper man for uventede udgifter på bilen, som bilejere må leve med, når de foretager et bilkøb. Bilejere skal have bilen til service og eftersyn på regelmæssige tidspunkter, og desuden kan der forekomme reparationer og skader på bilen, og denne slags udgifter slipper leasingtagere også for. Man skal i alle tilfælde selv betale for brændstof, forsikring samt afgifter til staten, så den største fordel ved leasing er derfor, at man slipper for variable driftsudgifter på bilen samt undgår værditab på bilen, når den skal sælges.

e834b70b2bfc033ecd0b470de7444e90fe76e6d21ab7174293f1c9_1280_leasing

Typer af leasing

Erhvervsleasing er, når erhvervslivet leaser en bil, hvorimod privatleasing er private bilister, der leaser en bil. Leasingkontrakterne er næsten ens, men de største forskelle er, at leasingudgiften ved erhvervsleasing er fuldt fradragsberettiget i regnskabet, mens private ikke har nogen fradragsret. Dele leasing er en type leasing, hvor firmaet betaler den del af bilens leasingudgifter, der svarer til kørte km for firmaet, således medarbejderen gerne må køre privat i bilen mod at notere antal kørte private km. Denne model er både mere økonomisk, smart og praktisk, idet man jo ikke kan køre i 2 biler på samme tid. En ikke uvæsentlig faktor ved leasing er, at en fast månedlig leasingydelse er meget nemmere at budgettere med både i privatregnskabet samt i firmaregnskabet frem for halvstore investeringer med mulighed for stort værditab efter nogle år. Private leasingkontakter løber som regel mellem 12-36 måneder, hvorimod de fleste typer erhvervsleasing strækker sig over 36 måneder. Der findes specielle former for leasing, hvor forældrene anskaffer sig en leaset bil og lader børnene stå som fører af bilen, og på denne måde kan børnene nemmere anskaffe sig en bil til at klare deres transportbehov.